Wydrukuj tę stronę
sobota, 20 sierpień 2022 15:09

Stoły cateringowe okrągłe czy kwadratowe? Porównanie modeli

okrągły stół cateringowy okrągły stół cateringowy pixabay

Decydując się na zakup stołów cateringowych jedną z głównych cech, na które zwracamy uwagę, jest oczywiście kształt mebla. Zastanawiasz się, czy postawić na stoły okrągłe, czy kwadratowe?

Zapoznaj się z naszym porównaniem tych dwóch modeli i rozwiej swoje ewentualne wątpliwości. 

Okrągłe stoły cateringowe 

Ten model stołu ma wiele zalet. Możemy do nich zaliczyć, chociażby bardzo elegancki wygląd. Uniwersalność tych mebli sprawia dodatkowo, że odnajdują się one właściwie we wszystkich wnętrzach. Wymieniając plusy tego rozwiązania, nie możemy oczywiście pominąć tego, że wszystkie osoby siedzące przy okrągłym stole zajmują takie same miejsca – dzięki temu nie mamy kłopotu z rozlokowaniem gości i zyskujemy pewność, że nikt nie poczuje się urażony. W przypadku okrągłego stołu cateringowego bardzo łatwo jest zachować symetrię niezależnie od ilości siedzących przy nim osób. Sala wyposażona w takie meble będzie zawsze wyglądała estetycznie i schludnie.

Kolejnym elementem przemawiającym na korzyść okrągłych stołów jest niezwykła łatwość w doborze odpowiedniego oświetlenia. Wystarczy zwykle jedna lampa umieszczona w centralnym punkcie nad stołem. Decydując się na taką formę stołów, należy jednak pamiętać również o pewnych jej ograniczeniach. Mimo iż wizualnie i estetycznie pasują one do większości rodzajów wystrojów, to jednak nie w każdym pomieszczeniu będą prezentowały się równie korzystnie. Wąskie i długie przestrzenie nie nadają się do ustawiania w nich okrągłych stołów. Pewnym minusem może być również fakt, że tego typu mebla nie ustawimy bezpośrednio przy ścianie. 

Kwadratowe stoły cateringowe 

Wymieniając zalety kwadratowych stołów cateringowych pierwszą, która się nasuwa, jest oczywiście możliwość połączenia kilku stolików w jeden dłuższy stół. Możesz w ten sposób zapewnić miejsce przy jednym stole dla większej ilości osób. Kształt kwadratu jest bardzo popularny i lubiany. Takie stoły również można dopasować do wielu wnętrz. Kolejnym ważnym czynnikiem przemawiającym na korzyść kwadratowego stołu cateringowego jest jego ustawność. Bez trudu możesz postawić taki stolik pod ścianą, a nawet w rogu sali. Dzięki temu mogą się one świetnie sprawdzić np. jako słodki stół.

Oczywiście pomimo licznych plusów również to rozwiązanie ma swoje wady. Kwadratowy stół nie zapewnia możliwości zachowania symetrii. Puste miejsce będzie niestety bardzo wyraźnie widoczne, co może wpływać na ogólną estetykę sali. Kolejnym minusem, który możemy wymienić, są również kanty, które mogą okazać się niebezpieczne i uciążliwe szczególnie w przypadku małych dzieci. 

Ostateczny wybór odpowiedniego modelu stołu cateringowego zależy przede wszystkim od indywidualnych potrzeb i upodobań, a także od charakteru imprez, które zamierzamy organizować. Warto w tym celu odwiedzić przynajmniej kilka sklepów stacjonarnych i internatowych jak https://meblecateringowe.pl/, których dostępne oferty pomogą nam podjąć bardziej świadomą decyzję zakupową.